Dagens elpris bestemmes af elbørsen for Nordeuropa, Nord Pool. Her mødes elproducenter og elleverandører for at afgøre, hvor meget dagens el er værd.
I Danmark betaler vi forskellige elpriser i øst og vest for Storebælt. Men hvorfor er der forskel på elprisen i Øst- og Vestdanmark?
Typisk er elprisen en anelse lavere vest for Storebælt, end den er øst for Storebælt, og det har en simpel forklaring. Forsyningen af el til Danmark er koblet sammen med Sverige, Norge og Tyskland via ledninger og kabler både over og under jorden.
Østdanmark, dvs. Sjælland og Bornholm, er forbundet med Sverige og Tyskland. Vestdanmark, dvs. Jylland og Fyn, er derimod forbundet med Norge, Sverige og Tyskland. Derfor har vi to forskellige prisområder for el i Danmark.
Vestdanmark har gode forbindelser med Norge, hvor vandkraft er en stor – og typisk billigere – energikilde. Samtidig har Vestdanmark flere vindmøller end Østdanmark, hvilket kan give billigere strøm til virksomheder vest for Storebælt. Vestdanmark er dog mere afhængig af strøm fra Tyskland, så på dage hvor der ikke er meget vind herhjemme, fastsættes elprisen efter det tyske niveau, som generelt er lidt højere end i Norden.
Østdanmark har derimod tætte forbindelser med Sverige, hvor produktionsomkostningerne typisk er lavere end i Tyskland. Men hvad betyder dette helt konkret for elprisen i Danmark?
Lad os tage et eksempel. Vinden står stille herhjemme, og vi må derfor købe strøm fra vores nabolande. Østdanmark kan få billig strøm fra Sverige, mens Vestdanmark må købe dyrere strøm i Tyskland. I dette tilfælde vil elprisen være lavere øst for Storebælt end vest for.
Elprisen i Øst- og Vestdanmark varierer altså dagligt på elbørsen Nord Pool. Afgifterne fra staten er de samme, mens kWh-prisen, som energiselskaberne tillægger fra børsen, er den del, energiselskaberne driver deres forretning på.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.